Japonsko: Na demonštrácii proti jadrovej energii sa zúčastnilo 200.000 ľudí

16.07.2012 Celý región

Tokio 16. júla (TASR) - Desaťtisíce ľudí sa zhromaždili dnes v Tokiu na demonštrácii proti jadrovej energetike, na ktorej okrem iných vystúpil popredný japonský hudobný skladateľ Ryuichi Sakamoto i laureát Nobelovej ceny za literatúru Kenzaburó Óe.

Demonštrácia sa koná v čase, keď sa Japonsko pripravuje na opätovné spustenie jadrového reaktora v elektrárni Ói na ostrove Honšú. Ide v poradí o spustenie už druhého z celkového počtu 50 reaktorov v Japonsku, ktoré museli odstaviť po záťažových testoch súvisiacich s vlaňajšou haváriou jadrovej elektrárne Fukušima po ničivom zemetrasení.

Japonský premiér Jošihiko Noda pri spúšťaní prvého reaktora začiatkom tohto mesiaca vyhlásil, že jadrová energia je potrebná pre udržanie životnej úrovne obyvateľstva a výkonnosti hospodárstva. K rozhodnutiu prispeli aj obavy z výpadkov dodávok elektrickej energie pre domácnosti aj priemysel počas kritických letných mesiacov.

Organizátori dnešného protestu proti jadrovej energetike v tokijskom parku Jojogi uviedli, že prišlo až 200.000 ľudí.

Do jadrovej havárie vo Fukušime, najhoršej od černobyľskej z roku 1986, vyrábali atómové elektrárne asi 30 percent elektriny v Japonsku. Vzhľadom na bezpečnostné obavy však po tragédii zastavili prevádzku všetkých 50 reaktorov, aby vykonali ich kontrolu, údržbu či opravy.

Úplné odstránenie následkov havárie vo Fukušime, vrátane demontáže reaktorov, bude trvať asi 40 rokov.
 

Vyberte región